Seksualitet er et fundament i alle romantiske forhold. Men hvor ofte skal man ha sex? Hva er vanlig? Fem råd for å få opp samleiefrekvensen i parforholdet
Undersøkelser viser at det er en tydelig sammenheng mellom partilfredshet og samleiefrekvens. De aller fleste har mest sex tidlig i forholdet, og de yngre har hyppigere sex enn de eldre. En undersøkelse utført i 2017 av APA, den amerikanske psykologforeningen, viste at voksne mellom 18 og 39 år har sex gjennomsnittlig 78 ganger i året. Deretter synker frekvensen, til 38 ganger i året for dem mellom 50 og 60 og 25 ganger i året for dem mellom 60 og 70. I nesten alle aldersgrupper har hyppigheten sunket med ca. 20% etter rundt 1990. Den eneste gruppen som har hyppigere sex i dag enn for 30–40 år siden, er de over 70; for dem har gjennomsnittlig frekvens økt fra 10 til 11 ganger i året!
Det viktigste for deg er selvfølgelig ikke hva som er gjennomsnitt, det er hva du og partneren din synes er passelig. Så lenge begge er enige om at dere har nok sex, er alt greit. Men det finnes mange parforhold hvor partnerne ikke er enige om hva som er nok. Ofte er det slik at én av partene synes den andre for sjelden tar initiativ til sex, og det kan fort bli et sårt tema. Da er det nødvendig å finne et språk for å snakke sammen om behov, dine egne og den andres.
Johanna og Henrik kom til meg på kontoret mitt. De slet med ulik lyst, noe som hadde blitt et tabubelagt område for dem. De kunne ikke engang nærme seg temaet uten å gå i konflikt. Etter den innledende praten ga jeg en papirlapp til hver av dem og ba dem skrive ned to tall, uten å kikke på hverandre, som svar på følgende spørsmål:
1. Hvor mange ganger i måneden har dere sex?
2. Hvor mange ganger i måneden skulle du ønske dere hadde sex?
Tallene diskuterte vi i fellesskap. Johanna mente at de hadde sex to ganger i måneden, mens Henrik argumenterte sterkt for at det var minst fem. På spørsmål to hadde Henrik nok en gang skrevet tallet 5, han var jo fornøyd med antallet, mens Johanna himlet med øynene og sa hun bare kunne drømme om det tallet hun hadde skrevet: 20. Henrik tok det som kritikk og sank sammen. Jeg måtte minne ham på at Johannas ønske om å ha mye sex er et uttrykk for begjær; det er jo en lidenskapelig kjærlighetserklæring til ham! Men Henriks assosiasjoner gikk likevel i retning av det han husket som vonde anklager og følelsen av egen utilstrekkelighet.
Når tallene er ulike, kan det oppfattes sårende begge veier. Det kan kjennes som en avvisning for den som ønsker seg hyppigere sex, og som en anklage for den andre. I visse perioder i livet blir mange så opptatt med de daglige oppgavene at de ikke har nok energi igjen til å ha sex. Like gjerne kan det ligge noe annet bak – noe i relasjonen som hindrer nærhet og fortrolighet. Av og til er begge klar over dette, men det er også ganske vanlig at det bare er den ene som vet om det, og at hen ikke har sagt fra til den andre. Hen tror enten at partneren er tankeleser, eller at hele prosjektet er blitt så håpløst at den eneste løsningen er brudd. Enten det er på den ene eller andre måten, er det helt nødvendig å være uforferdet nok til å søke hjelp jo før jo heller. Jo tidligere par søker hjelp, desto større sjanse har de til å finne tilbake til hverandre.
Her er fem råd for å få opp samleiefrekvensen i parforholdet:
1. Ha mer fysisk kontakt uten at det fører til et krav om sex. Hold rundt hverandre, sett dere tett sammen i sofaen, ligg i skje, flett fingrene i hverandres.
2. Rydd opp i relasjonen. Fysisk tørke handler ofte om manglende nærhet eller anerkjennelse i forholdet. Snakk sammen, med eller uten profesjonell hjelp.
3. Sett av tid. Det er mer romantisk å sette av tid i kalenderen enn ikke å ha sex.
4. Vis sårbarhet. Øv på å snakke om dine egne behov (alle mulige!), slik at partneren din kan tørre å gi uttrykk for sine.
5. Lek mer. La deg rive med og prøv noen nye ting, om det så bare er en barnelek. Tiltrekning og trygghet handler også om smil og latter.
På mandag er det valentinsdag. Hva er vel mer relevant enn å bruke helgen på å legge til rette for et romantisk møte med fysisk nærhet?
God valentinsdag!
Publisert i Dagbladet Magasinet 19. februar 2022
Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no