Når begge mener de gjør 90 prosent av husarbeidet, blir det fort krangling. Denne løsningen fungerer for mange
Hilde og Hans krangler. Hilde synes Hans gjør altfor lite i huset og hun har for lengst mistet tålmodigheten. Så når hun ser ham legge fra seg en genser et tilfeldig sted, eller når han setter fra seg skitten oppvask på benken heller enn å sette den inn i oppvaskmaskinen, eksploderer hun. Hans går rett i forsvar. Han mener at han gjør minst like mye som Hilde, og de roper i munnen på hverandre når de prøver å legge frem hvor mye mer enn partneren de gjør, begge to.
Alle par kan bli irritert på hverandre. Et av de klassiske områdene som utløser krangel, er husarbeid. Alle må bo et sted, og det arbeidet som må gjøres i en husholdning, kommer man ikke utenom. Problemene oppstår særlig hvis partnerne er ulike på det personlighetstrekket som kalles Kontroll, men andre faktorer kan også spille inn. Noen par lager seg en hverdag hvor den ene tar seg av hus og hjem mens den andre tjener penger. Andre par velger millimeternøyaktig fordeling av arbeidsoppgaver og demokratisk vedtatte sanksjoner i tilfelle avvik. Begge deler kan være like bra, så lenge paret er fornøyd med tingenes tilstand.
Hilde og Hans hevder begge at de selv gjør nitti prosent av husarbeidet. Diskusjonen om hvem som gjør hva med hvilket nivå av kvalitet, tar aldri slutt. En måte å nærme seg dette problemet på er å lage en liste over hva hver av dem gjør for fellesskapet i løpet av en vanlig måned. Denne listen må de først lage hver for seg – den enkelte vet best hva hen selv gjør. Deretter setter de sammen en felles liste. Hva gjør den ene og hva gjør den andre i løpet av en vanlig måned?
Sammen gjennomgår vi listen de har laget. De er ganske enige om at den stemmer. Hans har kjempet inn på listen en del av de oppgavene han gjør med hus, hytte, båt og garasje. Hilde synes det er merkelig at det å klippe plenen skal regnes som husarbeid, så jeg må understreke for henne at det viktige er hva de gjør for fellesskapet. Begge må være omtrent like slitne når dagen er over. Akkurat hva slags arbeid du har utført, er mindre viktig enn at du har gjort noe for fellesskapet. Hildes irritasjon handler særlig om kjøkkenet og om rot der hvor det vil være synlig for en mulig gjest. Hans har aldri forstått dette, de har jo bare kranglet om hvem som gjør mest, ikke prøvd å finne løsninger. Hans skjønner at det med gjestene er viktig for Hilde, og det skal ikke koste ham mye å holde stuen og kjøkkenet fritt for løsøre. Det viser seg også at Hans synes det er litt ålreit å holde på med regninger i nettbanken, mens Hilde virkelig hater det. Det betyr at Hans kan ta over den jobben.
Noe av det vanligste for par som kommer til meg i terapi, er at de savner anerkjennelse fra den andre. Hverdagens logistikk er blitt en slags individuell konkurranse om å synliggjøre egen innsats heller enn å anerkjenne den andres. Jeg prøver å få Hilde og Hans til å endre tankemåte slik at de heller kan legge merke til hva den andre gjør. Hvis begge kan se og anerkjenne den andres innsats for fellesskapet, kan de kanskje unngå noen krangler?
Det betyr at de må vende seg mot sin partner, og gjøre noe så enkelt som bare å si hva de ser at partneren gjør og følge det opp med noe positivt:
– Jeg ser at du vasker klær, det gjør meg glad.
– Jeg ser at du rydder vekk gamle aviser, det er fint.
– Så mye du har handlet. Det var bra – da trenger vi ikke handle på noen dager.
– Du har jobbet mye overtid i det siste. Jeg liker jo ikke at du er borte, men jeg ser at jobben krever det, og inntekten trenger vi. Takk for at du gjør det!
Og så videre – hver eneste dag. De må observere partneren og bare si hva de ser av fine ting.
Hva med å gjøre dette til en oppgave denne helgen? Snakk med en du er glad i. Si hva du ser at vedkommende pleier å gjøre for deg eller for andre og si hvordan du synes det er bra. Det å se og anerkjenne noen kan gjøre deg nesten like glad som det å bli sett og anerkjent.
Publisert i Dagbladet Magasinet 12. mars 2022
Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Kategorier: Husarbeid, Personlighet, Faktor III, Kontroll, Verktøy