Pust rolig. Vent med å fortelle noen om det. Fortsett langsomt videre
Det å finne ut at partneren har vært utro, er et av de største sjokkene man kan få i en relasjon. For den sårede part kjennes det som et jordskjelv høyt oppe på Richters skala – bygninger raser sammen, sprekker oppstår i bakken. Det er helt naturlig å bli redd og rasende. Mange får lyst til å skrike høyt og dele sitt sinne og sin sorg med hele verden. Noen får lyst til å utøve vold. Kort sagt er det å oppdage utroskap en intens opplevelse både for den sårede og for den overtredende parten. De sterke emosjonene i den første tiden kan få deg til å gjøre ting du vil angre på senere. Det er rikelig med empiri om hva som skal til for å reparere et parforhold etter utroskap. Her er noen av tipsene til den sårede part:
Vantro, sorg og raseri er vanlig og du må gjerne vise partneren din hva du føler, men vent med å vise det til øvrig familie, barn og venner. Hold deg helt unna sosiale medier. En av de vanligste reaksjonene er å søke støtte og trøst fra venner og familie, men tenk om du ikke har lyst til å kaste ut partneren din, men ønsker å finne tilbake. Hvis du da har fått alle til å hate ham eller henne, risikerer du at alle fremtidige møter med venner og familie blir preget av negative følelser. Gi deg selv og partneren noen uker til å finne ut hva dere vil gjøre, om dere vil prøve å fortsette eller om dere vil gå hver til sitt. Ikke søk hevn ved selv å være utro i denne perioden.
Etablér en fast hverdag som også har et skinn av normalitet. Det er vanlig at den første tiden etter oppdagelsen av utroskap oppleves som en tåke av uforutsigbarhet, anklager, forsvar, sorg og raseri. All tillit til partneren er borte. Du vet ikke lenger hvem partneren er eller hvem du selv er. Har hele parforholdet vært en løgn? Det kan være en veldig hjelp hvis dere klarer å normalisere deler av dagen. Prøv å senke skuldrene og late som ingenting noen timer hver dag slik at kropp og hode får litt hvile. Dette kan kalles trygge perioder hvor ingen av partene (hvis mulig) skal ta opp det som har hendt. Så kommer dere ikke utenom at dere også må snakke om hva som har hendt – hendelsesforløpet.
Det har ikke ennå noen hensikt å stille spørsmål som – Hvorfor gjorde du det? – Hvordan kunne du? Disse spørsmålene kommer dere kanskje til etter noen måneder, ikke før, de er for store. Den sårede part går gjerne inn i en såkalt detektivfase, hvor alt som har skjedd, må belyses og etterforskes. Denne fasen varer helt til den sårede part er helt sikker på at den overtredende part har fortalt alt som er vesentlig, og ikke har mer å skjule. En vanlig tabbe i denne fasen er å stille detaljerte spørsmål om det seksuelle. Det er en naturlig reaksjon å skulle sammenligne seg med tredjeparten. Hvem er en bedre elsker? Hvem har finest kropp? Problemet er at detaljer om det seksuelle kan brenne seg fast hos den sårede part og føre til en loop av uønskede tanker og bilder som kan dukke opp når som helst. Selv om det kan føles maktpåliggende å få detaljer om selve akten, er det vanskelig å se at dette kan føre til noe godt. Det holder å få vite at de har hatt sex, du trenger ikke detaljene, men dere bør begge teste dere for kjønnssykdommer.
Husk at det svært sjelden er din skyld. En av de vanligste grunnene folk oppgir for at de er utro, er at det dukket opp en mulighet. Det er altså ikke så vanlig at folk oppgir feil ved partneren som årsak til at de er utro, selv om det er veldig vanlig at den sårede part bruker uker og måneder på å gruble på hvilke feil hen har gjort som har ført til at partneren søker ut.
Finn én god venn du kan betro deg til og rådføre deg med. Det er også lurt å søke ekstern hjelp for å komme gjennom den første fasen. Søk på nett etter: «Hvordan redde forholdet etter utroskap?» og bestill time hos nærmeste parterapeut så fort som mulig. Det koster mye krefter å rydde opp etter utroskap, men gevinsten kan være stor. Det er mange som får til å bygge et nytt, enda nærere forhold på ruinene av det gamle. De har lært nye måter å snakke om viktige ting på og erfart at kjærligheten tåler et jordskjelv.
Og prøv gjerne den såkalt «Røde stien» på www.parweb.no
Publisert i Dagbladet Magasinet 11. desember 2021
Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Kategorier: Hva gjør jeg når utroskap blir oppdaget, Utroskap, Verktøy