Føles det som om partneren din har et helt annet verdisett enn deg? Det kan handle om forskjeller i personlighetstrekket Temperament
Tor og Torstein tror de er i en eksistensiell krangel og lurer på om de må gjøre det slutt. Men de kan ikke snakke om forskjellene uten å havne i skyttergraver, og nå har de funnet ut at de skal søke eksterne råd før de sliter hverandre ut.
Det begynte en lørdag for noen måneder siden. Tvillingene på fem føk rundt i leiligheten og lekte sisten. Torstein var nyansatt og måtte levere en rapport på mandagen. Han visste at karrieren i den nye jobben, ja kanskje selve jobben også, avhang av at han fikk alt riktig. Han kjente på kroppen hvordan den mulige katastrofen med tap av jobb og inntekt ville blitt for familien. Han ville ha vært død på jobbmarkedet. Han gjorde et nytt forsøk på å konsentrere seg, men barnas tumulter gjorde at han kom ut av det, og han skrek til dem at de måtte se til helvete å holde fred.
Tvillingene ble livredde. De skvatt en meter i været og kjente langt inn i kroppen hvordan en sint, voksen mann kan være farlig for et lite barn. Reptilhjernen bruker et hundredels sekund på å vurdere om det å fryse eller flykte er lurest – tvillingene løp så fort de kunne mens tårene presset på.
Tor er en blid danske. Bortsett fra kranglingen med Torstein er han fornøyd med livet og gidder ikke bekymre seg i utrengsmål. Han ser an situasjonen før han handler, og holder følelsene og utgiftene under kontroll. Dette har han fra foreldrene, som er sindige, jyske kremmere. Som dem er han lys til sinns og ser muligheter overalt. Torstein er en impulsiv vestlending med kort lunte. Han er lett å fyre opp, også til morsomme ting, og lar seg gjerne friste hvis det dukker opp et godt tilbud. Men det skal lite til før han irriterer seg eller blir stresset. Etter en slik hendelse trenger han tid på å komme til hektene igjen. De negative følelsene sitter lenge i kroppen på ham. Han beskriver seg selv som realist, men Tor kaller ham pessimist.
Tor og Torstein er ulike på personlighetstrekket Temperament, som handler om hvordan du reagerer både på det som skjer rundt deg, og på det som skjer inni deg. Noen er stabile og sindige, andre reagerer raskere og sterkere.
Tor satt på kjøkkenet med kaffe og ostemat da barna kom fossende i fanget på ham, gråtende mens de prøvde å komme så nær som mulig. Torsteins uro hadde ligget utenpå ham siden han fikk den nye jobben, og det var tydelig for Tor hvordan denne uroen fikk forrang. Jobben først, familien på andreplass. Tor ville gjerne være til hjelp og tok uten videre over det meste av husarbeidet. Det jevner seg i det lange løp, tenkte Tor i ukedagene mens han plystret og laget matpakker. Nå trøstet han barna, så fant han frem tegnesaker og fulgte dem inn på barnerommet. Deretter gikk han ut til Torstein og leste ham teksten. Det går ikke an å banne til femåringer som leker! Barn skal slippe å være redde i eget hjem! Hva slags verdier formidler du ved å oppføre deg slik? Er jobben din viktigere enn oss? Kan jeg være sammen med deg hvis dette er de verdiene du velger? Torstein ble rystet. Plutselig var det ikke bare jobben som sto på spill, men parforholdet og barna også.
I denne situasjonen er det lurt å legge seg flat, men Torstein greide ikke å gjøre noe annet enn å følge instinktene sine: Han gikk rett i forsvar. Hos meg krangler de på stigende volum, og jeg må bryte dem av. Det viser seg at de er helt enige om hva som er viktig i livet, for barna og for parforholdet. Problemet er at de ikke har greid å sette ord på det at Torstein reagerer så mye raskere enn Tor, mens Tor knapt reagerer på noe slik Torstein ser det. For begge har det kjentes som manglende kjærlighet og vidt forskjellig verdisyn, og derfor trer frykt og protest inn med det samme. Men når vi finner ut at forskjellene kanskje handler om personlighet, ikke om verdiforskjeller som nødvendigvis må lede til brudd, blir det mulig, etter litt prøving og feiling, å nærme seg dem uten å havne i skyttergraver.
Idag, 5. juni, skal de feire Danmarks nasjonaldag. Denne dagen feirer de også farsdag i Danmark, og jeg tenker at de er fine fedre når de hjelper hverandre med å organisere og regulere følelser slik at barna lærer det også.
Publisert i Dagbladet Magasinet 5. juni 2021
Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Kategorier: Personlighet i parforhold, Relasjonstips, Dårlig kommunikasjon, Kranglemønstre, Faktor IV, Temperament