Å gå fra avstandsforelskelse til å gjøre et romantisk fremstøt kan være en gedigen barriere for mange

Dagfinn er i tyveårene og synes det er vanskelig å nærme seg jenter han er interessert i. Han synes ikke det er vanskelig å flørte eller bli kjent med noen, men han synes det er vanskelig å flagge at han gjerne vil gå et skritt videre – helt over i fysisk tilnærming. Hvordan kan han vise sitt begjær og ønske om både fysisk og psykisk nærhet på en måte som er ideell for vår tid? Det er uttrykket han bruker: ideell for vår tid. Det er vanskeligere nå enn før, mener han. Han har vokst opp med gode rollemodeller rundt seg og har diskutert etikk og moral under hverdagsmiddagene. Moren hans har alltid kalt seg feminist,  og hun har prentet inn i ham at han skal oppføre seg skikkelig overfor jenter, men hun ble aldri særlig spesifikk. Hva er det egentlig å oppføre seg skikkelig mot jenter, er det noe annet enn mot gutter? Hvis Dagfinn spurte om dette, svarte moren ting som at «et nei, er et nei», og så endret hun tema. Detaljene måtte han finne ut av selv. «Men hva kan jeg gjøre hvis jeg vil bli kjæreste med noen?» hadde han også spurt om en gang, men da ble moren rød og lo og sa at det sikkert kom til å ordne seg fint. 

Selvsagt har han fått med seg metoo-bevegelsen. På eget studiested har han sett hvordan noen av professorene har rykte for å ha seg med unge studenter, og søsteren hans jobber på restaurant og blir jevnlig utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet både fra sjefen sin og fra gjester. Dagfinn er i bunn og grunn en romantiker som ser med avsky på forråelsen av kjønnsmarkedet. Det kunne ikke ramlet ham inn å kalle en jente for for noe stygt, uansett. Det ville vært et verbalt overgrep. Han vil kjenne en jente og være glad i henne før han har sex med henne. Han er ikke ute etter ennattsaffærer. 

Spørsmålet Dagfinn sliter med, er hvordan han kan gå trygt frem for å vise at han er romantisk interessert. Han er forsåvidt redd for å bli avvist, men det er en frykt som sitter i ham selv, den kan han til en viss grad regulere. Men hva med hennes grenser, og samfunnets? Hva om tilnærmelsene hans er uønsket? Hva om hun egentlig ikke er interessert og bare flørter for moro skyld? Hva om hun blir krenket og gjør anskrik, eller enda verre, ikke sier noe der og da, men sprer en historie om overgrep etterpå? Er det én ting han ikke ønsker, er det å bli mistenkt for å være en overgriper – for definisjonen på en overgriper er vel en som tar seg til rette, legger hånd på en annen og nærmer seg uten at det er ønsket? Hvordan skal han få svar på det spørsmålet uten å utsette henne for noe hun ikke vil?

Han vet også at samfunnet kan være nådeløst hvis noen skulle finne på å beskylde ham for å gå over streken. Han har hatt et gjenvendende mareritt om at han er uskyldig anklaget for voldtekt uten å kunne si et ord til sitt forsvar. Han blir hengt ut i avisene og mister jobben, fremtiden og alle vennene sine, men verst av alt er det kanskje å se familien sitte i rettssalen og se på ham som om han var skyldig. Så våkner han, våt av svette. 

Når Dagfinn leter etter en kjæreste, er han både redd for å krenke og for å komme borti en som kan finne på å anklage ham for noe, en som vil ta ham. Derfor føler han seg handlingslammet. Frykten for å være overgriper, frykten for å krenke noen og frykten for å komme ut for en som vil ham vondt, gjør at han heller holder seg hjemme enn å dra ut for å treffe noen. 

Dagfinn får i hjemmelekse å snakke om krenkelser, finne ut hva jenter i hans omgangskrets har opplevd som krenkende, og hva det er i situasjonen rundt som har bidratt til det. Det å sette ord på ting som er vanskelig, kan være en fin måte å nærme seg ny innsikt på. Ved å snakke om hva som kan være dårlige måter, tar han opp problemet fra en annen kant samtidig som han bygger opp et ordforråd om tematikken og øver seg på å snakke med jenter om det. Han har fremdeles ikke funnet en ideell måte å nærme seg en mulig kjæreste på, men ved at han snakker om det motsatte, er han kanskje på vei.

Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Publisert i Dagbladet Magasinet 6 august 2022
Kategorier: Finn en ny partner, Avvisning, Verktøy