Om du ser en person i din omgangskrets som har det tungt, så må du ikke oppføre deg som om det er smittsomt

Didrik forteller at han er deprimert. Han føler at hele livet er blitt en grå tåke – som om det er troll som har tatt over livet hans. Ting han vanligvis har gledet seg over, er han nå likegyldig til. Han sover dårlig, og han greier ikke konsentrere seg om den nye jobben sin. Dette oppdaget sjefen hans. Hun ba om en prat, og Didrik fortalte henne hvordan han hadde det. Derfor sitter han nå på mitt kontor. Didrik har en sjef som er tilstrekkelig observant til å legge merke til at han endret adferd, samtidig har hun tilstrekkelig empati til å bry seg og er i tillegg modig nok til å snakke med Didrik om det.

Mange tar ut sykemelding i stedet for å få hjelp, selv om det ikke skal så mye til for å unngå de personlige og økonomiske kostnadene ved å gå sykemeldt. Jeg får høre Didriks historie. Han har med seg en del bagasje fra barndom og ungdom. Han ble ertet, og foreldrene stilte ikke opp for ham. Helt siden han var liten, har han holdt monologer for seg selv – lange tankerekker som ikke har endret seg stort. De handler om at Didrik ikke strekker til, at han ser rar ut, og at han egentlig ikke er verdt å elske. Det siste året har også vært tyngre enn vanlig. Han har havnet i en nabokonflikt om noen trær, moren hans døde og nå prøver søsteren hans å ta over morens hus uten at Didrik skal få rettferdig oppgjør.

Det er mange måter å være nedstemt på. Hvis du er det man kan kalle klinisk deprimert, fungerer du overhodet ikke i hverdagen. Da ligger du i fosterstilling i et mørkt rom og grubler på de samme tingene igjen og igjen uten å komme noen vei – verden er svart og håpløs. Heldigvis er det ikke dette folk flest mener når de sier at de er deppa eller har møtt veggen, men det er forbausende mange som er nedstemt uten å søke ekstern hjelp. De fleste kjenner noen som er blitt utbrent på jobb, men det tar jo litt tid å bli utbrent. Altså har de gått lenge og hengt med hodet uten at de selv eller noen rundt har tatt tak i det og for eksempel sagt: – Du ser litt lei deg ut om dagen. Hva skjer, a?  

Det ligger dypt i den nordiske folkesjelen at vi ikke skal trø folk for nære, vi må holde trygg avstand, men konsekvensen er unødvendig høy kostnad for både enkeltpersoner og organisasjoner. Å bli sykemeldt er et nederlag for de fleste, og selv om man er i sin fulle rett, kan det oppleves stigmatiserende og mistenkelig – hva feiler det deg? Og personene rundt oppfører seg som om det er smittsomt – de skygger banen og forsvarer seg med at de respekterer folks privatliv. De er feige uten at de vil innrømme det. 

Heldigvis er Didriks sjef et modig menneske. Hun stilte spørsmålet som ga ham muligheten til å oppsøke meg i arbeidstiden på firmaets regning. Han har med seg et dårlig selvbilde og skadelige tankemønstre fra tidligere i livet, og nå baller det på seg med nytt ansvar på jobben, arveoppgjør og nabokrangler. 

Didriks historie er helt normal – mange har med seg tvil og usikkerhet fra barndom og ungdom. Når de så havner i en situasjon hvor presset plutselig vokser fordi tilfeldighetene vil at det skjer mye på mange fronter i løpet av det samme året, blir det etterhvert uutholdelig fordi de ikke har lært seg å organisere og regulere tanker, følelser og handlinger. 

Det som skjer når jeg snakker med Didrik, er ikke noe vanskeligere enn at han får lov til å lufte alt han brenner inne med. Han tør jo ikke snakke med noen andre – han vil heller ikke trø noen for nære. Jeg kan så stille ham spørsmål som får ham til å se på det som skjer, med nytt perspektiv slik at han får organisert tankene sine på en litt annen måte. Det gjør at han greier å få puste igjen – han får igjen fugleperspektivet, og bare det at vi er to stykker som anerkjenner hans opplevelse av stress og uro, gjør at uroen blir mindre. 

Hvis du kjenner noen som ser nedstemt ut, kan du kanskje spørre dem hva som skjer? Du må bare huske på å ikke gi noen råd. Store ører og anerkjennelse av personens opplevelse holder lenge. Troll kan sprekke når de blir utsatt for luft og lys.  

Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Publisert i Dagbladet Magasinet 4. juni 2022
Kategorier: Depresjon, Barndom, Verktøy