Alle følelser har overlevelsesmessig betydning for menneskene, og noen opptrer i par. Som sinne og frykt

Den sinteste damen jeg har sett, hadde såvidt greid å stoppe treåringen sin fra å løpe ut i veien foran en buss. Etterpå skrek hun ham i ansiktet – rasende, men den underliggende følelsen var selvsagt frykt for å miste ham. 

Sjalusi er en vond og kanskje uforståelig følelse som kan bringe frem det aller verste i folk, men evolusjonsmessig er sjalusi en forståelig følelse. Hvis jobben er å føre egne gener videre, gjelder det fra mannens perspektiv å være sikker på at barna han bruker tid og krefter på, faktisk er hans. Kvinnen har samme jobb, men fra hennes perspektiv gjelder det å sørge for at mannen bruker all sin tid og krefter på å ivareta barna han har med henne. Hvis han får barn med andre, risikerer hun å miste hans innsats. Altså er sjalusi en følelse som er svært hensiktsmessig når det gjelder å videreføre egne gener, men den kan bli så intens at den blir til skade for alle involverte.

Daniel og Ida kommer til meg med høyt konfliktnivå. – Hvordan kunne du? skriker hun til ham. Han var for vennlig mot en kollega på en jobbtilstelning ifjor; smilte og lo og brukte mer tid på henne enn på andre. Alle partnerne var invitert, så Ida hadde observert dette selv. Hun har ingen bevis på at Daniel har vært utro, og han bedyrer sin uskyld, men sjalusien river og sliter i henne. Hun har gitt ham portforbud, han får ikke gå ut med jobben lenger. Hvis han skal ut med venner, må han melde fra hvor han er, ringe hver time og komme hjem før klokken to. Hun overvåker telefonen hans, står opp om natten og går gjennom den uten at han vet det. Han har to e-postkonti hun også følger med på. Hver gang han blir kontaktet av kvinnelige kollegaer, stalker hun dem og søker opp hele mail- eller meldingshistorikken deres. Et smilefjes på en melding kan forårsake søvnløse netter. En gang fikk han et smilefjes og et hjerte fra en kollega han hadde hjulpet med å rekke en tidsfrist. Det tok mange timers rasende avhør fra Ida før de kom videre fra den. Det hjalp bare litt at hun befant seg i Australia og var 20 år eldre enn ham. 

Ida og Daniel orker ikke fortsette på denne måten. Begge er utslitt av Idas kontrollregime. Daniel lurer på hvor sjalusien kommer fra, han synes ikke det henger på greip at det er han som har forårsaket det hele bare fordi han snakket hyggelig med en dame på en fest. Ida er med på den tanken. Foreldrene ble skilt på grunn av utroskap og eksen hennes var utro, så hun er kanskje reddere for dette og har større antenner enn andre. Hun var selv utro i sin forrige relasjon, og Daniel var utro mot henne han var gift med da han møtte Ida. 

De som blir så sjalu som Ida, har gjerne erfaringer som beviser for dem at verden er uforutsigbar, og at de ikke kan ha tillit til folk. De mangler den indre tryggheten som gjør at de tenker positivt om det som skjer. Erfaring har vist at ting ikke ordner seg, så hvorfor skulle de ordne seg denne gangen? I tillegg kan de plages av negative tanker: Det er min skyld at alt går galt, uhellene vil nok vedvare, jeg er håpløs, verdiløs og vanskelig å elske. I denne tilstanden er det hensiktsmessig å være redd, man kan kanskje redde noen stumper hvis man alltid tar tusen forholdsregler. 

Hos par som lider av vond sjalusi har ofte sjalusien, med tilhørende kontrollerende adferd, fått lov til å bygge seg opp over lang tid. Paret har havnet i et slags automatisert og selvforsterkende mønster de ikke kommer ut av. Det å fokusere på sjalusiens positive fundament kan være vanskelig å få til når man er fanget i negative mønstre, men det er viktig å huske på at følelsene sjalusi og frykt også hører sammen. Hvis man nærmer seg det langsomt, viser det seg at frykten for å miste sin kjære er det som gjør følelsen av sjalusi så intens. En sjalu person ser ofte sint ut, både sjalusi og sinne har mye protest i seg. Kanskje Daniel kan prøve å ta på seg noen nye briller når han ser at Ida er sint eller sjalu? Kanskje kan han prøve å få øye på at Ida ser sint ut fordi hun er redd for å miste ham, og kanskje kunne han ha behandlet henne som om han så at hun var redd? Beroliget henne istedenfor å reagere med å bli sint selv? Ja, det hadde vært deilig, synes Ida. 

Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Publisert i Dagbladet Magasinet 16. juli 2022
Kategorier: Sjalusi, Krangling, Barndommens normalitet, Verktøy

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *